Manuale aparute in limba Romana inainte de 1989


Multumim celor care au avut rabdarea sa scaneze manualele preuniversitare scrise inainte de 1989 si sa le faca disponibile la http://manualul.info/. Aveti mai jos link-urile pentru cele de fizica.


O culegere de probleme foarte buna, publicata in aceeasi perioada, este "Probleme-intrebari de fizica", autori Liviu Radulescu si Margareta Ailincai, Ed. Didactica si Pedagogica 1972.

Inainte de 1989 au fost traduse in limba romana si tiparite in tiraje de masa manuale de fizica de referinta ce puteau fi utilizate atit la liceu cit si la cursurile introductive de la facultate. O scurta excursie pe web ne arata ca multe dintre ele se numara si astazi printre cele mai folosite in intreaga lume. Editiile lor recente vor fi recomandate pe alta pagina a bibliotecii noastre. Cit despre traducerile romanesti date in lista de mai jos, le puteti gasi inca in biblioteci, la anticariate sau in magazinele virtuale de pe web-ul romanesc.

Cursul de fizica Berkeley: Fara a dori deschiderea aici a unei polemici, nu ne putem abtine sa constatam ca toate aceste manuale au fost traduse si puse la dispozitia elevilor si studentilor romani in numai 20 de ani, ani de dictatura comunista. Consecinta directa a acestui efort este numarul mare (nestiut de nimeni pentru ca pe nimeni nu intereseaza asta, repetarea sabloanelor este mult mai profitabila) al fizicienilor romani din universitatile si institutele de cercetare de prestigiu din intreaga lume. Am fi vrut sa punem alaturi manualele de fizica traduse in cei 23 de ani de cind invatamintul a devenit prioritate nationala iar prim-ministrii nostri au fost, sa zicem asa, unul mai universitar decit celallalt. In afara citorva best-seller-uri de popularizare, nu am gasit mai nimic.