Despre site si autor
Ori de cite ori deplingeam lipsa de pe Web-ul romanesc a unor site-uri care sa ajute profesorii de fizica si elevii altfel decit invatindu-i sa copieze referate, prietenii (a caror parere, de altfel, o pretuiesc) imi raspundeau invariabil: Daca profesorii ar fi platiti pentru aceste activitati, daca ar fi resurse financiare, cite lucruri minunate s-ar face ! Dar asa ?
Nu am fost niciodata de acord cu asta. Am invatat intr-un liceu dintr-un oras mic de provincie (45 de mii de locuitori pe vremea aceea). Liceul avea 3 (trei !) laboratoare de Fizica, unul de mecanica si caldura, unul de electricitate si optica si unul de oscilatii si unde. In vacanta de vara profesorii si elevii pasionati lucrau pentru modernizarea laboratoarelor. La cel de oscilatii si unde draperiile erau comandate de la pupitrul de pe catedra, tot de acolo se comanda coborirea ecranului si pornirea aparatul de proiectie cu film de 16 mm. In laboratorul de electricitate alimentatoarele de la fiecare loc de lucru precum si accesul la sertarele cu aparatura erau controlate de la un pupitru de pe catedra. Toate aceste automatizari fusesera facute de elevi si profesori. In anul in care am absolvit liceul se monta un sistem de televiziune cu circuit inchis pentru ca experimentele sa poata fi vizionate si in clase. Profesorul nostru, Iulian Buzu, scrisese, impreuna cu Iunian Chelu, un manual excelent care era utilizat in mod "experimental". Nimeni nu se intreba ce cistiga in plus daca face acele lucruri.
Erau vremuri cind simpla posesie a unei masini de scris te facea o potentiala tinta a aparatului de represiune. Editarea unei reviste scolare era impiedicata de interminabilul sir de aprobari necesare. Ca sa vezi un experiment filmat iti trebuia un aparat de proiectie si, evident, rola de pelicula furnizata de studioul de filme didactice. Inregistrarea unei lectii sau a unui experiment era extrem de dificila; chiar daca cineclubul liceului avea aparat de filmat, pelicula si prelucrarea ei erau foarte scumpe.
Azi, editarea unui text nu mai necesita pasta alba pentru corectura. Inregistrarea audio si video si publicarea ei pe Internet sunt operatii la indemina oricui, care nu necesita nici un ban. De asemenea, administrarea unui blog sau a unui site. Ani de zile, profesori din preuniversitar au primit un spor de salariu pentru "lucrul cu calculatorul". Nu lipsa resurselor financiare este, de exemplu, cauza absentei Revistei de Fizica si Chimie. Altele, cred eu, sunt cauzele; ele tin de degradarea continua a societatii romanesti dupa 1989, de dezertarea profesionala combinata malefic cu incompetenta profesionala, ambele promovate cu sirguinta de administratorii sistemului public de invatamint.
E usor sa critici, sa pui un diagnostic si sa astepti ca altii sa indrepte (eventual !) lucrurile. Cred ca cei din generatia mea, care am avut sansa intilnirii unor profesori minunati, pentru care niste oameni extraordinari s-au zbatut sa obtina traducerea si publicarea in tiraje de masa a unor carti cum sunt cursul de fizica Berkeley si cursul lui Feynman, avem o obligatie mult mai mare decit aceea de a ne face constiincios treaba pentru care suntem platiti.
Si asa s-a nascut ideea acestui site. Din ambitia (poate exagerata, dar nimeni nu e perfect) de a arata ca fara nici un ajutor, fara sa cheltui un leu, se poate realiza ceva semnificativ pentru ca elevii sa descopere si sa indrageasca fizica. Si daca vor alege, totusi, sa spele mese pe la vreun restaurant de aiurea sau sa munceasca cu ziua la cules fructe in loc sa lucreze in laboratoarele in care se zamislesc minunile tehnologice ale secolului 21, macar sa fie o alegere in cunostiinta de cauza.
Realizat in timpul liber, numai cu aparate cumparate din salariu si cu cit am reusit sa invat de-a lungul anilor din tehnologia IT, site-ul acesta nu se poate lauda cu cheltuirea a sute de mii de euro din vre-un proiect cu rezultate marginale. Autorul stie ca, lucrind singur, nu are pe cine sa dea vina nici pentru forma grafica, nici pemtru continut. Cu toate acestea, asteapta nerabdator opiniile dumneavoastra critice, pentru a face imbunatatirile necesare. Cu aceasta ocazie, va reusi, poate, sa rezolve si propriile nemultumiri, pentru ca multe pagini s-au incapatinat sa nu iasa asa cum le dorise initial.