Vreau sa devin fizician


Daca esti pasionat sa intelegi cum functioneaza lucrurile din jurul tau si iti plac experimentele stiintifice si matematica, atunci trebuie sa studiezi fizica. Fizica este fundamentul stiintei moderne si a fascinat oamenii de-a lungul timpurilor.

Vrei sa stii cum si de ce functioneaza lumea in care traiesti ? Invata fizica ! Fizica este cruciala pentru intelegerea lumii din jurul nostru, a lumii dinauntrul nostru si a lumii de dincolo de noi. Este cea mai simpla si fundamentala dintre ramurile stiintei.

Iti place stiinta ? Ea incepe cu fizica. Fizica cuprinde studiul universului de la cea mai intinsa galaxie la cea mai mica particula subatomica. Ea este baza multor alte stiinte precum chimia, oceanografia, seismologia si astronomia si este aplicata in biologie si medicina. Toate acestea iti vor fi accesibile cu o diploma de licenta in Fizica.

Multi cred ca trebuie sa fii un Einstein ca sa devii fizician. Nu este de loc asa. Desigur, trebuie sa inveti matematica dar lucrul important este curiozitatea si hotarirea. Oamenii de stiinta reali nu sunt de loc niste batrinei aiuriti sau pusti nesuferiti care au absorbit toata cunoasterea umana. Priveste-i !


Grupul de cercetare in Astrofizica de la Trinity College, Dublin, Irlanda



Grupul Prof. Liu, School of Arts and Sciences, University of Pennsylvania, Statele Unite



Grupul Thomas Quella, Institute for Theoretical Physics, University of Cologne, Germania


Grupul de Neurologie si imagistica cu rezonanta magnetica nucleara (MRI), Departamentul de Fizica Medicala, University of Wisconsin, Statele Unite

Ai putea foarte bine sa fii printre ei. Ce ar trebui sa faci pentru asta in timpul scolii generale si a liceului ? Iata citeva sfaturi.
- Citeste cu atentie manualele de Fizica si participa cit mai activ la ore. Rezolva problemele din manual si culegeri. Intreaba profesorul despre tot ce nu intelegi.
- Invata matematica: algebra, analiza matematica, geometrie si trigonometrie. O buna cunoastere a matematicii te va ajuta enorm daca vei dori sa devii fizician, inginer, biolog, economist.
- Participa la concursurile scolare si incearca sa te faci remarcat.
- Citeste carti despre fizica si fizicieni. Ele iti vor dezvalui fascinanta lume a fizicii.
- Invata bine limba engleza astfel incit sa poti intelege exact un text dintr-un manual fara sa trebuiasca sa-ti scrii, mai intii, traducerea. Intreaga ta cariera de fizician se va baza pe asta. In toata fizica pe care o vei invata va trebui sa stii si termenii din limba engleza. Nici un fizician sau inginer nu se bazeaza pe un traducator cu diploma, ar iesi un dezastru.
- Fizica poate fi foarte distractiva. Incearca sa faci propriile tale experimente. Cauta pe internet si priveste proiectele stiintifice ale colegilor tai din intreaga lume. Realizeaza propriile tale proiecte si participa la concursurile si expozitiile organizate. Fimeaza-le si publica-le pe Youtube.
- Gaseste-ti un mentor. Cauta pe cineva care sa te sfatuiasca, sa-ti raspunda la intrebari despre experimente si cariera pe care o visezi. Vorbeste cu un profesor de scoala ta, cu un student, ia legatura cu un profesor de la o Universitate.

Care sunt pasii in viitoarea ta cariera ?

In cele mai multe universitati din lume, studentii la master si doctorat (studentii "graduati"), sunt angajati de universitate pentru activitati de predare sau cercetare, cu indatoriri foarte precise, pentru care primesc un salariu care le acopera taxele de scolarizare si cheltuielile de intretinere (chirie, hrana, etc. ) Ei sunt numiti asistenti de predare (teaching assistants - TA) sau asistenti de cercetare. Aceasta este "bursa de doctorat", de fapt un serviciu cu jumatate de norma. Dupa obtinerea diplomei de doctor unii fizicieni se angajeaza pe pozitii "permanente" in industrie. Altii lucreaza pe pozitii post-doctorale cu durata fixa, de la unul la trei ani, in laboratoarele de cerecetare ale universitatilor sau institutelor guvernamentale. Aici isi imbogatesc aptitudinile si reputatia de cercetatori independenti. Dupa unul sau mai multe stagii postdoctorale, ei ocupa pozitii de predare-cercetare in universitati, in industrie sau laboratoare guvernamentale.

Importanta pe care societatea o acorda activitatii fizicienilor poate fi constatata daca aruncam o privire la scara salariilor medii anuale in Statele Unite ale Americii (anul 2012).