Electricitatea statica


Sarcini pe conductoare si izolatoare


Cind un conductor neutru este atins cu un corp izolator electrizat, ne asteptam ca o mica parte din sarcina corpului electrizat sa treaca pe suprafata metalului. Sarcina ajunsa pe conductor se poate deplasa usor in volumul acestuia. Va ramine ea in zona in care a fost transferata? Priviti experimentul pe care l-am facut!Nu e greu sa intelegem de ce se intimpla asa. Pentru ca sarcinile de acelasi fel se resping intre ele iar in conductoare se pot deplasa cu usurinta, starea de electrizare este distribuita practic instantaneu pe intreaga suprafata a conductorului, indiferent de pozitia punctului de contact.


a) O sfera conductoare neutra este asezata pe un suport izolator. b) Un corp incarcat cu sarcina "rosie" atinge sfera si o parte din sarcina este transferata pe sfera. c) Aproape instantaneu sarcina transferata se imprastie uniform pe suprafata sferei.


Indepartind corpul electrizat si atingind conductorul cu un alt corp conductor in contact cu Pamintul, intreaga sarcina de pe conductor se scurge la Pamint, indiferent de punctul de contact. Aceasta deoarece Pamintul este un conductor imens si sarcinile suplimentare ajunse acolo se pot indeparta atit de mult intre ele incit respingerea reciproca sa nu mai conteze.

Cse intimpla, insa, cind corpul pe care dorim sa transferam sarcina este un foarte bun izolator ? Experimentul nostru va raspunde la intrebare.Cind ambele corpuri sunt izolatoare foarte bune, este aproape imposibil ca o parte din sarcina acumulata pe unul dintre ele sa fie transferata pe celalalt. Putem incarca izolatorul atingindu-l cu un conductor incarcat puternic sau, mai simplu, frecindu-l cu alt corp. In oricare dintre situatii, sarcina aparuta ramine numai in zona respectiva.
a) O sfera izolatoare neutra este asezata pe un suport. . b) Un corp incarcat cu sarcina "rosie" atinge sfera si o mica parte din sarcina este transferata pe sfera. c) Sarcina transferata ramine in zona unde a avut loc contactul.


Deoarece sarcina nu se poate deplasa intr-un material izolator, pe un astfel de corpuri pot exista, in acelasi timp, si regiuni incarcate cu sarcina "rosie" si regiuni incarcate cu sarcina "albastra".Pe un corp izolator pot exista simultan o regiune cu sarcina "rosie" si una cu sarcina "albastra".


Pentru ca sarcina nu se poate deplasa, descarcarea unui corp izolator incarcat este foarte dificila. Daca un corp izolator a fost electrizat pe intreaga suprafata (prin frecare), prin contactul cu un conductor legat la Pamint este evacuata doar o cantitate de sarcina foarte mica, situata in punctul de contact. Pentru descarcarea completa a corpului, este necesara scufundarea in apa sau, mai bine, apropierea de el a unei flacari.