Electricitatea statica


Atrase si apoi respinse


Inca de la inceputul studiului sistematic al electrizarii, fizicienii au observat un fenomen ciudat, pe care nu l-au putut explica atunci. Un corp puternic electrizat atragea corpuri usoare neutre dar, dupa ce aceste corpuri usoare intrau in contact cu corpul electrizat, acestea erau imediat respinse violent. Dupa citva timp, corpurile usoare puteau fi atrase din nou de catre corpul electrizat si, din nou, respinse dupa contact.

Dupa descoperirea celor doua tipuri de sarcina electrica si a conductiei electrice, s-a putut intelege usor ce se intimpla. Corpurile usoare atrase erau conductoare sau izolatoare modeste; din acest motiv, in urma contactului pe ele trecea o parte din sarcina corpului electrizat. Cum sarcinile de acelasi tip se resping, corpurile usoare erau, dupa contact, respinse de catre corpul electrizat. In timp, corpurile usoare pierdeau sarcina dobindita, re-deveneau neutre si puteau fi atrase iar de catre corpul electrizat. In experimentul realizat de noi, sniffer-ul arata clar ca intr-adevar, corpul atras initial se incarca electric in urma contactului.


Un pendul electric, suspendat intre doua corpuri conductoare incarcate cu sarcina de tipuri diferite, poate face naveta intre aceste corpuri, fiind respins, dupa contact, de catre fiecare dintre ele si fiind atras de celalalt. Un asemenea dispozitiv a primit numele de clopotelul lui Franklin, deoarece a fost utilizat de catre acesta pentru detectarea si semnalizarea apropierii unor descarcari electrice (fulgere si trasnete). In experimentul nostru, prezentat in filmul urmator, realizam un asemenea dispozitiv cu materiale foarte usor de procurat.



Oalta varianta a experimentului foloseste sarcina electrica prezenta pe ecranul de sticla al unui televizor clasic, cu tub catodic:



La University of Oxford, Anglia, functioneaza aproape fara intrerupere, din 1840, un clopotel Franklin. De cind a fost construit, acesta este alimentat de la doua baterii speciale montate in suportul sau.