Oscilatorul armonic cu frecare uscata


Va prezentam, in continuare, rezolvarea si explicatiile Doamnei Patricia Vlad, profesor la Colegiul National "Ion Vidu" din Timisoara, asa cum apar in "Ghidul metodologic pentru predarea fizicii in invatamintul preuniversitar", realizat sub coordonarea Societatii Romane de Fizica.

Primul paragraf, prima eroare grava: forta de frecare NU ESTE CONSTANTA cum crede autoarea. Aceasta forta isi schimba orientarea dupa cum se schimba sensul vitezei iar la pozitia de oprire definitiva forta de frecare devine atit cit trebuie pentru compensarea fortei din partea resortului. Daca forta de frecare ar fi tot timpul m.N, miscarea corpului nu ar inceta in veci.

Al doilea paragraf incepe cu o eroare inca si mai grava: lucrul mecanic al fortelor de frecare afecteaza energia mecanica TOTALA (cinetica plus potentiala) si nu doar energia potentiala. Aceasta aberatie ii este, insa, necesara ca sa justifice ecuatia care urmeaza, deoarece nu realizeaza ca aceasta ecuatie este scrisa pentru doua pozitii in care viteza e nula. A treia eroare urmeaza imediat: x1 nu este "comprimarea, fata de pozitia de echilibru, la prima trecere prin pozitia de echilibru" pentru ca aceasta comprimare, asa cum o defineste autoarea, este sigur zero. x1 este modulul elongatiei la primul punct in care viteza ajunge la zero.

Sirul de erori culmineaza cu formularea conditiei de oprire. Dupa autoare, este suficient ca pozitia corpului sa fie in "intervalul de oprire", cum l-am denumit noi anterior. Sigur, apare si un indice n la coordonata, dar cum nicaieri nu ni se spune ca aceasta este modulul coordonatei unui punct in care viteza a ajuns la zero, nu putem decit sa tragem concluzia ca solutia a fost copiata de undeva fara ca autoarea sa fi inteles mare lucru.