Manuale moderne


"HOLT California Physical Science" este un manual ce poate fi extraordinar de util in scoala generala si liceu. Foarte interesanta este legatura explicita intre standardele educationale ale statului California si continutul propriu-zis al manualului.

"Glencoe Physical Science, Student Edition", editata de Glencoe McGraw-Hill, este un manual pentru liceu, care abordeaza teme din Fizica si Chimie.

"Addison Wesley Physics 11" este un manual pentru clasa a XI, liceele canadiene, publicat de editura Pearson Education Canada.

Curriculum-ul pentru licee din Ontario cuprinde si cursuri de pregatire pentru accesul in universitati. Manualul "Nelson Physics 12", autori Al Hirrsch et al., adresat elevilor din clasa a 12-a, face parte din acest program.

Active Physics este un curriculum dezvoltat in Statele Unite pentru elevii de liceu, care organizeaza creativ continutul, bazindu-se pe investigatie. Manualul "Active Physics - student edition", scris de Arthur Eisenkkraft, este un exemplu stralucit de aplicare a acestei metode moderne de predare.

"Pearson Physics", autori James E. Ackroyd et al., poate fi un ajutor pentru elevii de scoala generala sau liceu.

Advanced Placement (AP) este un program in care elevii de liceu din SUA participa la cursuri si examene de nivel de colegiu, primind credite si fiind apoi plasati in colegii. Manualul "Head first physics" scris de Heather Lang este o excelenta introducere in Mecanica, destinata elevilor de liceu si studentilor incepataori.

Programul "International Baccalaureate Diploma" (la care participa si trei licee din Romania) pregateste elevii intre 16 si 19 ani dim multe tari ale lumii pentru succes in universitati si societate. Manualul lui K. A Tsokos "Physics for the IB Diploma - Standard and higher level", corect si bine structurat, este departe insa de calitatea manualelor americane.

Vern J. Ostdiek and Donald J. Bord, "Inquiry into Physics", editura Thomson Brooks, este un exemplu excelent de aplicare a metodei investigatiei in predarea fizicii.

Cele mai utilizate manuale in liceele americane (vezi www.aip.org): Urmatoarele manuale de colegiu nu utilizeaza calculul diferential si integral. Astfel, ele pot fi utilizate in predarea si invatarea fizicii in liceele noastre. Manualele de colegiu de mai jos utilizeaza sporadic calculul integral si diferential. Cu toate acestea, cea mai mare parte poate fi utila elevilor si profesorilor de liceu.


Pe site-ul Science Pakistan puteti gasi o ultime de manuale pe care le puteti descarca gratuit.

O carte extraordinara, cu probleme-intrebari, este "Circus of physics", disponibila aici